Dit jaar, de derde etappe van de Tour de France startte in het franse plaatsje Olonne-Sur-Mer. Hier ben ik, als kind, in de zeventiger jaren twee naar toe geweest. Volgens mij was het in 1973 en 1974. Wij kampeerden toen, het eerste jaar met een STAR caravan, het tweede jaar met een nieuwe Tabbert caravan, op een camping.

De naam van de camping wist ik niet helemaal meer zeker, iets van Sauveterre. Na een speurtocht via Google Maps vind ik de camping: Camping de Sauveterre, die vandaag de dag nog steeds bestaat! Via Google Streetview, is te zien dat de ingang nog bijna hetzelfde is gebleven, er achter is er veel veranderd. Rechts van de ingang was altijd een kleine speeltuin met schommels en ander toestellen, nu staat hier een zwembad met grote glijbaan. Tevens was de camping toen omgeven door akkerland en een enkel huis, nu is de gehele omgeving volgebouwd met woningen en andere bedrijven.

Olonne-Sur-Mer, Camping de Sauveterre op Google Streetview.

Erg leuk om te zien dat de camping nog steeds bestaat, en dat na bijna 35 jaar!

Ingang van de camping toen!

Met mijn broertje op de camping, zittend op de kar die normaal het vuilnis ophaalde...


De beste herinneringen heb ik aan het fantastische strand, dat te bereiken was na een wandeling door de bebosde duinen, Plage d’Olonne-Sur-Mer. Hier konden we uren lang ongestoord spelen in het water en op het strand en het was erg rustig op het strand….

Met mijn broertje op het strand!

Plage de Sauveterre

Andere plaatsen van herkenning op de kaart zijn Brem-sur-Mer, Saint-Gilles-Croix-de-Vie, Bretignolles-sur-Mer en Les Sables d’Olonne.

Wat mooi te zien is vanuit de lucht zijn de zoutvelden. Door het sterke verschil tussen eb en vloed, stromen deze vol met zout zeewater, waarna het water verdampt. Overblijft prachtig zeezout!

Zoutvelden in Olonne-Sur-Mer

The Olonne sur Mer marshes lie on a very old gulf which formed the La Gachere marsh and the Bassin des chasses. The stretches of land and sea are linked to the sea by locks and spread over 4,500 ha on the lands of five communes: Olonne sur Mer, Les Sables d’Olonne, l’Ile d’Olonne, Brem sur Mer, Bretignolles sur Mer and Vaire. Exploited since antiquity, they are now threatened by pollution and tourism. Needless to say that such a surface of land by the sea would be an ideal prey for promoters.

Associations were created for the preservation of the marshlands which, in the early Middle Ages, produced most of the salt consumed in Gaul. The marshes prospered until the 18the century when they were hit by competition from the South of France salines.

Fish farming then developed and remains an important field of activity, especially for eels, which are one of the treasures of the bay. They are particularly tasty with a pinch of Sauveterre salt and parsley.

Wildlife is another riches of the marsh: rare orchids grow in remote corners while migratory birds find peace and food here. Along the footpaths, ducks, curlews and spoonbills can be spotted.

To defend this heritage, the landowners have launched a union to try and protect this wonderful showcase of nature and history.

www.olonnesurmer.fr
www.letour.fr…GuideTouristique