Naarmate de omvang van de buik toeneemt, wordt de man steeds creatiever in het vergoelijken en verdraaien van de waarheid. Natuurlijk, het beste kunt u gaan lijnen. Maar ja, dat gebeurt eerder morgen dan vandaag. Handleiding voor de man met buik die graag slanker lijkt.

Natuurlijk, een strak lichaam is gezonder en mooier, verstandiger dus. Dat weet iedereen. Maar mannen met een buikje – let op het verkleinwoord, dat het liefst wordt gebruikt in combinatie met ‘beginnend’ – of mannen met een stevige pens, camoufleren hun leugens liever met ongemak.

‘Het goede leven’, of ‘mijn verzameld kapitaal’ zeggen ze, terwijl ze met de hand over hun embonpoint wrijven. Ook zo’n gevaarlijk woord. Het is chique Frans voor een forse buik en een gezet postuur, en wordt doorgaans gebruikt door heren in goeden doen.

Het stamt uit een tijd dat degenen die rijk waren, zich kilo’s boter permitteerden, dikke heren corpulent heetten en vette dames keurig werden aangeprezen als volslank. Omvang was aanzien, zie het oud-Hollandse gezegde ‘hij heeft een buik als een burgemeester’. Arme sloebers, die staken daar maar schraal bij af. Chic

Maar dat was lang geleden, toen dikke en doorgaans ook rijke mannen zich perfecte kleermakers konden veroorloven. Die maakten zelfs echte zwaarlijvigheid acceptabel met hun pronte pakken . Daar zou de gezette man van nu nog wat van kunnen leren.

Dik is allang niet chic meer. Een bolle bierbuik hoort bij de stratenmaker die joviaal meent dat goed gereedschap toch onder een afdakkie hoort te hangen. Afgetraind zijn is de norm.

Maar, dik zijn kan ermee door als het met zorg en vakmanschap in textiel gehuld gaat. Kleermakerswerk en kwaliteitsconfectie kunnen helpen, evenals enkele goede kledingadviezen.

Hoopt vet zich bij vrouwen vooral op bij dijen en heupen – het zogenoemde peermodel – mannen groeien meestal uit tot model appel: rond en dik van borst tot kruis, met onevenredig veel vet bij de navel, terwijl armen, benen, billen en nek soms veel minder bol ogen.Eenheid

Bij de vrouw biedt de zogenoemde gerende, dat wil zeggen uitlopende, rok of jurk in A-lijn nog soelaas. Die geeft enige illusie van slankheid. Bovendien kunnen strategisch geplaatste corsages en sieraden als blikafleiders werken. Mannen met bolle buiken hebben maar één keuze om het accent optisch te verschuiven. Zij moeten proberen om van top tot teen – of beter: van wreef tot keel – eenheid uit te stralen.

Een pak helpt daar bij. Liefst donker van kleur, hoogstens grijs. Geen wit. Een wit pak is net als optreden voor de televisie: je oogt al snel 5 tot 10 kilo zwaarder. Een combinatie van jasje met een afwijkende broek kan, als het contrast in kleur of vorm maar niet te sterk is. Daardoor worden de boven- en onderhelft gescheiden en steken de benen al snel mager af bij de buik.

Een niet te kort jasje – het liefst over het dikste deel van de bil heen – met een kloeke schouderlijn, is te verkiezen boven alleen maar een hemd of een trui. Als een man brede schouders heeft, ziet hij er in een niet te ruime, maar ook niet te korte pullover niet eens zo gek uit. Een V-hals zorgt voor een slanker effect. Wijd

Waak voor de extra wijde hemden die riant over de broek worden gedragen. Kent u de zanger Demis Roussos nog? Schijnbaar altijd zwanger in zijn ruime kaftan. Te wijde kleren hebben bij flinke buiken hetzelfde effect als te krappe kleren. Ze accentueren, in plaats van dat ze verhullen. Pas ook op met double-breasted jaspanden die wijd uitzwieren als ze niet dichtgeknoopt zijn.

De buik zit er en is voorlopig niet van plan om weg te gaan. Ontken de omvang van het probleem niet door broeken te dragen die uitstekend passen bij de nog slanke benen en billen, maar waarvan de tailleband met geen mogelijkheid in de buurt komt van de plaats waar hij hoort. Zo’n broek, die net het kruis bedekt, zorgt alleen voor nog meer accent op die uitpuilende buik.

In de betere mannenmodezaak hebben ze kleren in vele maten, inclusief buikmaten. De juiste buikmaat zorgt ervoor dat de tailleband tot aan de plek reikt waar hij naar vernoemd is.

Lukt het niet met standaardconfectie, dan is er nog de mogelijkheid om uit te wijken naar het duurdere maatwerk. Daarvoor hoeft u beslist niet altijd naar een echte kleermaker met omslachtige pas-sessies. Tal van confectiemerken verkopen kleren die op maat worden geleverd.Maatwerk

Als bewijsstuk dat maatwerk werkt, is er de foto van filmregisseur Alfred Hitchcock die met zijn enorme buik tegenover de frêle actrice Grace Kelly staat. Haar taille is met twee forse mannenhanden te omklemmen. Ondanks het gigantische contrast oogt de regisseur decent dik. Zijn broek loopt stevig over zijn buik en hij heeft geen last van een rommelig openstaand of al te strak gespannen hemd.

Een goedzittende broekband knelt niet. De man die na een copieuze maaltijd behoefte heeft om zijn broek open te knopen, moet kiezen voor een broek met verstelbare band. Naast dat nare gevoel van te strak zitten, laat zo’n krappe broekband de buik erboven overbodig bollen.

Wie er last van heeft dat een riem de broek niet goed op zijn plaats houdt – dat overkomt ook juist heel magere mannen – kan op zoek gaan naar echte bretels. Kies dan wel voor klassieke bretels die enigszins elastisch zijn en die aan de binnenzijde van de broekband met leren lussen en knopen worden bevestigd. Vermijd de exemplaren met onbenullige klemmetjes die kunnen openklappen. Een riem én bretels dragen is een textiele contaminatie, een stijlfout, te vergelijken met het gebruik van het woord ‘opnoteren’.

De goedzittende broekband, gecombineerd met een hemd dat lang genoeg is, zorgt ervoor dat die ontsierende omgekeerde V niet ontstaat, die wordt gevormd door een hemd dat niet ver genoeg is dichtgeknoopt of te kort is. Een extra lang hemd dat goed tot beneden dicht kan, verdient de voorkeur. En af en toe in de spiegel kijken of het hemd geen inkijk biedt, kan ook geen kwaad.Reddingsvest

Sterke contrasten en bijzondere kleuren zijn blikvangers. Het oog valt al snel op de plek waar een wit hemd verdwijnt in een zwarte broek, of waar een knalgroene cummerbund om de taille zit. Dat is beslist geen probleem voor de man met een paar kilo extra. Maar voor de man die liever niet te veel aandacht wil vestigen op zijn forse buik, is er een prachtoplossing: het vest of gilet.

Het kledingstuk dat een klassiek pak driedelig maakt, is een waar, optisch reddingsvest voor de bolle buik. Een echt mooi vest – waarvan de onderste knoop niet wordt gesloten – loopt met de ronding mee en onttrekt die rare, rommelige overgang van broekband naar hemd aan het zicht. Het accent komt meer te liggen op de knoop van de das. Want zelfs een perfect geknoopte das, die zoals het hoort precies tot op de broekband hangt, werkt als een richtingaanwijzer naar de onderste regionen.

De Italiaanse modeontwerper Gianfranco Ferré is dik, enorm dik zelfs. En toch, als hij tijdens de finale van een show tussen de sprietige modelmeisjes of magere jongens het applaus in ontvangst neemt, maakt hij een gedistingeerde indruk. Zelfs onder de felle, warme showlampen blijft hij trouw aan zijn vest en ziet er zo altijd gesoigneerd uit.

Door John de Greef

Dit artikel verscheen eerder in Elsevier Thema, 12 maart 2005